mandag , 15 juli 2024
Forside Vild med vilje Trapholt lader græsset gro i museets skulpturpark
Vild med vilje

Trapholt lader græsset gro i museets skulpturpark

Det er slut med at klippe græsplæner ned til karsehøjde i baghaverne til Trapholt, museum for moderne kunst og design

Kunstværker vises med et mere varieret bagtæppe efter at Trapholt, museet for moderne kunst og design, er begyndt at slå græsset i skulpturparken sjældnere og mindre. Foto: Nærnyt.

Græsset bølger halvmeterhøjt og insekterne summer i sommervarmen. Skulpturerne står frem i en ny og mere varieret lille verden af natur og kunst. Gæster ledes gennem parken af stier, der baner vej i det høje græs.

I skulpturparken bag Trapholt, museet for moderne kunst og design, testes effekten ved ikke at klippe græsset. Hensigten er at give naturen frit spil og skabe et varieret udtryk i parken. Håbet er, at det høje græs og en større variation i urter også kan skabe bedre levesteder for insekter.

Den ny græspolitik er resultat af et samarbejde mellem Trapholt og Kolding Kommune, hvis afdeling for Trafik, Vej og Park, vedligeholder områderne omkring museet. Kolding Kommune har gang i en lang række initiativer og projekter, der har fokus på bæredygtighed.

Det æstetiske udtryk er væsentligt for Trapholt. Derfor er der i græsset klippet små stier og øer, som signalerer, at variationen i græshøjden er med vilje. Græsset klippes fortsat tæt på store arealer i den historiske have mod Kolding Fjord, som bevares i dens oprindelige form med kort græs, og hvor gæster kan nyde sommersolen og blikket mod vandet.

Det høje græs fortsætter imidlertid hos naboen, TDC Pensions rækkehuse i Æblehaven, hvis vild med vilje-indsats af samme slags på den måde smelter sammen med museets, hvilket skaber et større sammenhængende område med vilde græsarealer.

TRAPHOLT: GUIDEDE TURE GENNEM GRÆS VISER SKULPTURER PÅ NYE MÅDER
– Der er en ny forståelse af betydningen af at samarbejde med vores grønne omgivelser, og den tilslutter vi os på Trapholt, siger kommunikationschef Bettina Aude Parastar, Trapholt, til DrejensPlus.

– Vores forståelse er, at vi skal lade naturen arbejde selv og arbejde sammen med naturen i stedet for at bruge meget krudt på at slå græsset ned.

– I praksis betyder det, at græsset ikke bliver slået så ofte som tidligere.

– Vi oplever også, at dette åbner for nye oplevelsesmuligheder for vores gæster. Når vi laver stier igennem græsområderne, skaber det guidede ture, der inviterer gæster til at se skulpturerne fra nye vinkler og på nye måder, siger Bettina Aude Parastar.

FAKTA OM VILD MED VILJE
Vild Med Vilje er en bevægelse, der vil gøre en konkret og lokal forskel for at gøre vores omgivelser vildere, rigere og mere mangfoldige. Målet er at få vildhed og natur ind dér, hvor mennesker bor, arbejder og færdes.

Vild med vilje har tredobbelt effekt på bæredygtighed, når den bruges i praksis – som i Trapholts skulpturpark.

* KLIMA – udledningen af CO2 bliver mindre, når græsslåmaskiner og andet materiel holder stille i stedet for at køre rundt og brænde benzin og diesel af.

* BIODIVERSITET – fugle, insekter, dyr, svampe bakterier og andre levende væsener og organismer kan eksistere i naturligt samspil med jord og planter, hvilket styrker økosystemer og fødekæder. Det er fx påfaldende, hvor mange flere summende insekter og sommerfugle, man hører og ser i områder med højt græs.

* ØKONOMI – det sparer arbejdstimer og udgifter til brændstoffer og materiel, når græs skal slås sjældnere og på mindre arealer.

Kunstværker vises med et mere varieret bagtæppe efter at Trapholt, museet for moderne kunst og design, er begyndt at slå græsset i skulpturparken sjældnere og mindre. Foto: Nærnyt.

Kunstværker vises med et mere varieret bagtæppe efter at Trapholt, museet for moderne kunst og design, er begyndt at slå græsset i skulpturparken sjældnere og mindre. Foto: Nærnyt.

Støt Nærnyt

Bliv medlem og støt med et fast beløb hver måned eller støt med en engangs donation. Med din støtte tager du ansvar for dit nær- og lokalsamfund. Støtten går til drift og udvikling af næravisen Nærnyt. Tak for din støtte!

Skrevet af
Redaktør

Ulrik er Nærnyts redaktør. Tip ham om en nyhed eller skriv et indlæg. Ring 40884758 eller send email til: kontakt@naernyt.dk

Skriv din kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler om lignende emner

Fakta om Vild med vilje

Målet med Vild med vilje er at få vildhed og natur ind...