Støt Nærnyt
Bliv medlem og støt med et fast beløb hver måned eller støt med en engangs donation. Med din støtte tager du ansvar for dit nær- og lokalsamfund. Støtten går til drift og udvikling af næravisen Nærnyt. Tak for din støtte!
Der er usikkerhed om den oprindelige betydning af stednavnet “Drejens”.
Navnet menes at være udledt af udsagnsordet ”at dreje”, idet sejlløbet fra Lillebælt og ind i Kolding Fjord gør en drejning omkring Drejens Odde.
Men der kan også være en anden forklaring, som dog tages med forbehold af historikere med speciale i stednavne.
Navnet ‘Drejens’ kan på kort og i arkivalier spores tilbage til før 1452, hvor det stavedes ‘Dræghnes’ eller som navn på odden, ‘drægness oddæ’.
På originalt gammeldansk var forleddet ‘drægh’ beslægtet med ‘dragh’, som betød ‘landtange’.
‘drægh’ forekommer i Sønderjyllland og på Fyn flere gange som navn på landtanger.
Problemet er, at spidsen af vores halvø landskabsmæssigt passer dårligt sammen med den betydning af ‘drægh’, som er almindelig, nemlig at et ‘drægh’ betegnede smalle og lave tanger, over hvilke både kunne transporteres.
Stednavneeksperter hælder derfor mere til dreje-teorien, som også virker nærligggende. At når man til søs passerede halvøen for at sejle til Kolding, så skulle skibet ‘dreje”.
På nogle gamle landkort staves Drejens-navnet med ”y” som i Dreyens. Der er blandt andet tale om et tysk kort fra 1714.
På et andet kort (1760) fra Videnskab Fyn staves navnet med ”i” som i Driens Odde.
På et kort over Fyn (1766) er stavemåden igen med ”y” som i Dreyens.
Tidligere end disse forekomster af ordet, nævnes Drejens i 1725 som navnet på en skov, “voris skov, Drejens kaldet”.
Drejens var oprindeligt navnet på spidsen af vores halvø og den lille samling af bebyggelser, som voksede frem ved Drejens Odde, men er i moderne tid bredt ud til at omfatte en meget større del af Drejenshalvøen ind til Nr. Bjert og Strandhuse.
Drejens har i Danmarks adresseregister status som supplerende bynavn, hvilket også er gældende for Nr. Bjert og Strandhuse.
Se på kort nedenfor præcis, hvordan det supplerende bynavn og bydelen Drejens er afgrænset i forhold til bydelene Strandhuse og Nr. Bjert.
Kilder: Vejle Amts Stednavne, Stednavneudvalget, 1944. * H. P. Berthelsen: Eltang, N. Bjært og S.Vilstrup sogne. Konrad Jørgensens Bogtrykkeri, 1955 * Historiskatlas.dk
OM SERIEN “STEDNAVNE – HVORFOR HEDDER DET … ?”
”Stednavne – Hvorfor hedder det …?” er en serie, hvor vi udforsker og forklarer stednavne på institutioner, bygninger, steder og veje i Nr. Bjert, Strandhuse og Drejens med fokus på navnenes historiske oprindelse.
Hvis du ved mere om dette stednavn elller kan pege på fejl i oplysningerne om dette stednavn, skriv til kontakt@naernyt.dk
Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet nedenfor.
Tysk landkort fra 1714. Drejens staves med “y” som i “Dreyens”. Kortkilde: Historiskatlas.dk
Det oprindelige Drejens opstod som en lille bebyggelse på den yderste spids af halvøen, på kortet markeret med rødt og med cirkel. I moderne tid er Drejens udvidet voldsomt mod vest, mest markant med anlægget af Drejens Boligby fra 2006 og frem. Kortkilde: Danmarks Adresser. Kortgrafik: Nærnyt.
Bliv medlem og støt med et fast beløb hver måned eller støt med en engangs donation. Med din støtte tager du ansvar for dit nær- og lokalsamfund. Støtten går til drift og udvikling af næravisen Nærnyt. Tak for din støtte!
Ulrik er Nærnyts redaktør. Tip ham om en nyhed eller skriv et indlæg. Ring 40884758 eller send email til: kontakt@naernyt.dk
Stednavnet Eltang er et naturnavn, som betyder et smalt jordstykke med elmetræer
ByRedaktørseptember 24, 2024Hulskov menes at betyde, at skoven er beliggende ved eller i en...
ByRedaktørseptember 18, 2024Vidste du, at Trapholt er et konstrueret navn? Læs hvem der opfandt...
ByRedaktørnovember 24, 2023Bjert menes oprindeligt at have haft betydningen "bjerg" eller "skinnende klar"
ByRedaktørnovember 12, 2023
Skriv din kommentar