fredag , 12 april 2024
Forside Stednavne Stednavne: Hvorfor hedder det … Æblemadevej?
Stednavne

Stednavne: Hvorfor hedder det … Æblemadevej?

På Drejens findes en vej, som de færreste kender navnet på. Og hvad betyder vejnavnet egentlig?

Æblemadevej går fra Drejensvej til Eltang Vig, en strækning på cirka 1,4 kilometer. Klik på kort for at se kort i stor størrelse. Kortgrafik med Ruteplanner.

Æblemadevej er en stejl grusvej, der forbinder Drejensvej med Eltang Vig. Vejen er en del af området Drejens Naturstier, som ejes og er anlagt af Kolding Kommune. Æblemadevej er cirka 1,4 kilometer lang.

Du leder forgæves efter et vejskilt, der fortæller vejens navn, men vejnavnet er rigtigt nok. Det nævnes nogle ganske få steder, blandt andet i Kolding Kommunes omtale af naturstierne, som Æblemadevej er en del af.

Navnet Æblemadevej er historisk og unikt. Der er kun en anden vej i Danmark, som bærer samme navn. Det er Æblemadevej i Svinninge, som er beliggende på Sjælland, cirka 10 kilometer vest for Holbæk.

Æblemadevej udtales med blødt ”d” – ”made” som i ”bade”.

Navnet består af tre led:

Æble – som antyder, at der i tidernes morgen har været en betydelig samling af æbletræer i området.

Made – som på gammelt dansk betyder ”eng”, altså et vandrigt, ofte lavt beliggende grønt græs- og græsningsområde. Ifølge ordbog over det danske sprog er ordet ”made” beslægtet med det engelske ”meadow”, som betyder en højere eller lavere liggende græsbund eller eng. Det danske ord made findes nævnt i ældre dansk litteratur.

Vej – giver sig selv. Æblemadevej har dog ikke så stor betydning som trafikfærdselsåre, at kommunen har fundet det nødvendigt at forsyne den med et vejskilt.

Kilde: H. P. Berthelsen: Eltang, N.Bjært og S.Vilstrup Sogne, 1955.

Om stednavne: Hvorfor hedder det …?

”Stednavne – Hvorfor hedder det …?” er en serie, hvor vi udforsker, udreder og forklarer stednavne på institutioner, bygninger, steder og veje i Nr. Bjert, Strandhuse og Drejens med fokus på navnenes historiske oprindelse.

Hvis du ved mere om dette stednavn elller kan pege på fejl i oplysningerne om dette stednavn, skriv til kontakt@naernyt.dk

Du er også velkommen til at skrive en kommentar i feltet nedenfor.

Her indgangen til Æblemadevej fra Drejensvej. Vejen er flad i starten, men bliver hurtigt stejl. I bunden af Æblemadevej passerer man de enge, som formentlig har været anledning til vejens navn. Det sidste stykke ned til Eltang Vig er snarere en sti end en vej. Klik på billede for at se stort billede. Foto: Nærnyt (August 2023). 

Æblemadevej går fra Drejensvej til Eltang Vig, en strækning på cirka 1,4 kilometer. Klik på kort for at se kort i stor størrelse. Kortgrafik med Ruteplanner. 

Skrevet af
Redaktør

Ulrik er Nærnyts redaktør. Tip ham om en nyhed eller skriv et indlæg. Ring 40884758 eller send email til: kontakt@naernyt.dk

Skriv din kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler om lignende emner

Stednavne: Hvorfor hedder det … Trapholt?

Vidste du, at Trapholt er et konstrueret navn? Læs hvem der opfandt...

Stednavne: Hvorfor hedder det … Nr. Bjert?

Bjert menes oprindeligt at have haft betydningen "bjerg" eller "skinnende klar"

Stednavne: Hvorfor hedder det … Drejens?

En kursændring, som kaptajner gav ordre til, når skibe nærmede sig Kolding,...