Støt Nærnyt
Bliv medlem og støt med et fast beløb hver måned eller støt med en engangs donation. Med din støtte tager du ansvar for dit nær- og lokalsamfund. Støtten går til drift og udvikling af næravisen Nærnyt. Tak for din støtte!
Hvor lille og sårbart det for tidligt fødte barn er, det forstår du, når du står ved en kuvøse og har mulighed for at stikke dine arme og hænder ind og røre barnet, dreje det, løfte det og måske kramme det en lille smule.
Det kan du naturligvis normalt ikke gøre, men det kan du på Sygeplejemuseets særudstilling “En svær begyndelse”, som med teknisk apparatur og livagtige dukkebørn viser den indsats, der er gjort og som gøres på hospitaler for at hjælpe tidligt fødte spædbørn til at overleve.
Udstillingen hæfter sig især ved den udvikling, der er sket.
Et babybarn, der fødes i uge 23 eller 24 har i dag alle chancer for at leve, selvom barnets vægt kan være helt nede på 400-500 gram.
Før sundhedsvæsenet tilbage i 1960erne systematisk påbegyndte indsatsen med at redde de tidlige børn, var det udsigtsløst at forsøge at redde børn med en fødselsvægt under 1.000 gram.
Siden har tærsklen for overlevelse skridt for skridt rykket sig nedad, takket være den større viden, som forskning har givet, og den stadig dygtigere og mere professionelle indsats, som læger og sygeplejersker yder.
Tre bleer i forskellige størrelser tegner et billede, der bidrager til forståelse af hvor små babybørn, vi har med at gøre.
Den største ble bruges til et fuldbårent barn med en vægt på cirka 3.000 gram.
Den mellemste ble bruges, når et barn vejer cirka 1.000 gram.
Og den mindste ble, som er fra firmaet Libero, og som er lillebitte, bruges til for tidligt fødte børn, der vejer omkring 500 gram.
Mens de tidligt fødte børn før i tiden ikke havde en chance, er det nu langt de fleste af dem, der overlever og gør det med udsigt til et godt og normalt liv.
Det lille dukkebarn, du kan røre og løfte, ligger i en kuvøse, der har været brugt på Kolding Sygehus.
Opfindelsen af kuvøser var et gennembrud i kampen for de tidligt fødte.
Normalt lå de små børn nøgne inde i kuvøser, hvor der blev cirkuleret opvarmet, fugtig luft.
Med en kuvøse fulgte også automatisk overvågning af barnets puls, vejrtrækning, temperatur og vægt.
OM DUKKEBABYEN
Det lille dukkebarn, du som besøgende kan nurse og pleje i udstillingens kuvøse, er en professionel simulationsdukke, som venligst er udlånt af Laerdal til Sygeplejemuseet. Laerdal er en oprindeligt norsk og i dag international virksomhed, som udvikler og leverer dukker, medicinsk udstyr og løsninger til simulationstræning af sundhedspersonale med fokus på patienters overlevelse og genoplivning.
OM UDSTILLINGEN
Særudstilling: En svær begyndelse – for tidlig født i sygeplejens hænder. I 1965 åbnede den første neonatalafdeling i Danmark på Rigshospitalet, og med de mange behandlingsmuligheder man nu kunne tilbyde, blev der også brug for høj specialiseret sygepleje. I Sygeplejemuseets særudstillingsområde vises med tekst, billeder og historiske genstande den spændende historie om, hvordan sygeplejen til for tidligt fødte har udviklet sig op igennem årene. I udstillingen viser vi både en gammel og en ny kuvøse, hvor den nye kuvøse og den lille baby dukke, der ligger i den, gerne må berøres.
Det lille dukkebarn, du kan røre og løfte, ligger i en kuvøse, der har været brugt på Kolding Sygehus. Foto: Nærnyt.
Tre udstillede bleer bidrager til forståelse af, hvor lille det tidligt fødte barn kan være. Den største ble til venstre er til et barn, der fødes efter normale 9 måneder, og som har en en vægt på cirka 3.000 gram. Den mellemste ble bruges, når et barn vejer cirka 1.000 gram. Og den mindste ble til højre bruges til for tidligt fødte børn, der vejer omkring 500 gram. Foto: Nærnyt.
Bliv medlem og støt med et fast beløb hver måned eller støt med en engangs donation. Med din støtte tager du ansvar for dit nær- og lokalsamfund. Støtten går til drift og udvikling af næravisen Nærnyt. Tak for din støtte!
Ulrik er Nærnyts redaktør. Tip ham om en nyhed eller skriv et indlæg. Ring 40884758 eller send email til: kontakt@naernyt.dk
Trapholtmalerne udstiller egne værker under Åbne Atelierdage 26.-27. oktober 2024 på Trappergården
ByRedaktøroktober 10, 2024WORKSHOP: Og du er inviteret ... Kolding Kommune og TrekantBrand instruerer om,...
ByRedaktøroktober 1, 2024FEEL ME: - Jeg var til tider både irriteret, begejstret, bange, vred,...
ByRedaktørseptember 30, 2024
Skriv din kommentar