lørdag , 25 januar 2025
Forside Natur Nu sker der noget godt for smadret havmiljø! Første konkrete projekt! Genopretning af natur i lavbundsområde ved Eltang Vig! 31 hektar! 2,5 millioner kroner!
NaturTophistorie

Nu sker der noget godt for smadret havmiljø! Første konkrete projekt! Genopretning af natur i lavbundsområde ved Eltang Vig! 31 hektar! 2,5 millioner kroner!

LAVBUNDSPROJEKT: Målrettet indsats skal genoprette oprindelige, naturlige vandforhold i drænede marker og enge ved Eltang Vig øst for Nr. Bjert. Formålet er at reducere udledningen af CO2 i luften og kvælstoffer i vandmiljøet. Forundersøgelse i 2024 og 2025 med gennemførelse i 2026. Kolding leder projektet, Miljøstyrelsen og EU betaler

Klimalavbundsprojektet ved Eltang Vig, der igangsættes dette efterår, omfatter 31 hektar areal, der er beliggende inden for den røde afmærkning. Kort: Kolding Kommune. 

Via drænrør og grøfter suser mængder af regnvand hurtigt og direkte ned fra dyrkede marker og ud i Eltang Vig. 

Regnvandet tager kvælstof med fra markerne.

Det bidrager til iltsvind og fiskedød i havmiljøet. 

Lavbundsområdet fungerer som “en si”, hvor vandet løber lige igennem. 

Løsningen?

Drænrør graves op og grøfter lukkes, så regnvandet berøves en hurtig vej ud. 

Det er omdrejningspunktet i et storstilet klimalavbundsprojekt, der skal genoprette naturtilstanden i marker og enge, der støder ned til Eltang Vig øst for Nr. Bjert. 

Projektet er et af syv af samme slags i Kolding Kommune, som skal genskabe vådområder og tage landbrugsjord ud af drift. 

Projekterne ledes og  gennemføres af medarbejdere fra Koldings forvaltning for Natur & Vand og finansieres af Miljøstyrelsen samt EU’s landdistriktsprogram. 

– Formålet med projektet ved Eltang Vig er, at regnvand bliver stående i længere tid i området, så jordens bakterier vil fjerne kvælstofferne, hvilket medfører, at udledningen af dem i havmiljøet mindskes, forklarer projektleder, biodiversitetskoordinator Karsten Wandall, Natur, Klima & Miljø, Kolding Kommune, til Nærnyt.

– Lavområdet kommer i fremtiden til at fungere som “en svamp”, der suger regnvand til sig og holder på det, i stedet for som “en si”, der lader det passere, siger Karsten Wandall. 

Efter mange års bekymring og mangel på handling får vi nu omsider et projekt og en indsats, der konkret og målrettet tager fat på at løse problemet med det døende eller helt døde vandmiljø i vores omgivende farvande, hvor situationen i Kolding Fjord er bedst dokumenteret

– Vi ved ikke præcist, hvor meget kvælstof, der årligt ledes ud i Eltang Vig, ligesom vi heller ikke har data til at fastslå, hvor slem situationen helt præcis er i vigens vandmiljø.

– Men det er data, vi kommer til at indsamle under forundersøgelsen, så vi fra start kan bestemme problemets omfang og afslutningsvis kan måle projektets succes, forklarer Karsten Wandall.

Indsatsen omhandler 31 hektar lavbundsområde, som er beliggende i dalstrøget mellem Nr. Bjert og Hulskov ned mod Eltang Vig (Se kort). 

Princippet i vådområdeprojektet er, at regnvand og medfølgende kvælstoffer fra det højereliggende opland får forlænget opholdstid i lavbundsområdet.

– Lavbundsområdet gennemløbes i dag af drænrør og grøfter, som fra gammel tid blev lagt for at gøre sumpede marker og enge landbrugsegnede. 

– Drænrørene og grøfterne fungerer i dag som “motorveje”, hvor vore dages store mængder af regnvand og kvælstoffer buldrer igennem og direkte ud i vandmiljøet, forklarer Karsten Wandall. 

– Projektet lukker dræn og grøfter, samtidig med at dyrkning af arealerne stopper. 

– Effekten er, at jorden bliver iltfattig, og den mikrobielle nedbrydning af jordens kulstof sker langsommere eller helt ophører, hvormed der udledes færre drivhusgasser.

– Samtidig føres drænvand til overrisling. Herved forøges kvælstofomsætningen og kvælstofudledningen mindskes.

– Områderne udlægges endvidere til naturarealer, så der samlet set sker en forbedring af natur- og miljøforholdene i områderne, forklarer Karsten Wandall.

FAKTA OM LAVBUNDSPROJEKTET VED ELTANG VIG

  • Projektområdet omfatter 31 hektar lavbundsjord beliggende øst for Nr. Bjert i dalstrøget mellem Nr. Bjert og Hulskov
  • Projektets formål er målbar reduktion af udledning af CO2 i atmosfæren og kvælstoffer i havmiljøet
  • Det meste af arealet ejes af Kolding Kommune. Private lodsejere inviteres til at være med
  • Private lodsejeres deltagelse er frivillig, og lodsejere kompenseres for eventuelle økonomiske tab
  • Projektledelse varetages af Kolding Kommunes afdeling for Natur & Vand
  • Forundersøgelse sker i efterår 2024 og forår 2025
  • Selve projektet forventes gennemført i  2026
  • Omkostningerne på 2,5 millioner kroner betales af Miljøstyrelsen og EU
  • Den praktiske opgave med at lukke dræn og grøfter udføres af en entreprenør

BAGGRUND: DERFOR DRÆNEDE MAN – OG OM DE PROBLEMER, DET SKABTE
I gamle dage lagde man dræn, så sumpede marker og enge kunne dyrkes. 

Danmark havde brug for alt det landbrugsareal, vi kunne få, og det foregik ved “erobring” indad – ind i naturområder, som var udyrkede, fordi de krævede en ekstra indsats. 

Danmark blev et fantastisk landbrugsland, og det har været godt for os.

Men der var en bagside, og den betaler vi prisen for i dag – i form af klimaproblemer og smadret vandmiljø i vores fjorde og farvande.

Projektet ved Eltang Vig har et dobbelt formål, nemlig 1) af reducere udledning af CO2 i luften, og 2) at mindske udledning af kvæl- og næringsstoffer i havmiljøet. 

Mens projektets CO2-reduktion bidrager til at møde den globale klimaudfordring, kan mindsket udledning af næringsstoffer til Eltang Vig meget konkret bidrage til at forbedre vandmiljøet i vigen og i vores omliggende fjorde og farvande. 

Lavbundsområdet ned mod Eltang Vig set fra Æblemadevej og mod øst. Bagerst skimtes Eltang Vig og bag den skoven på Houens Odde. På tidspunkt for foto (februar 2024) var der græsssende får af arten spælsau i området. Foto: Nærnyt.

Klimalavbundsprojektet ved Eltang Vig, der igangsættes dette efterår, omfatter 31 hektar areal, der er beliggende inden for den røde afmærkning. Kort: Kolding Kommune. 

Støt Nærnyt

Bliv medlem og støt med et fast beløb hver måned eller støt med en engangs donation. Med din støtte tager du ansvar for dit nær- og lokalsamfund. Støtten går til drift og udvikling af næravisen Nærnyt. Tak for din støtte!





Skrevet af
Redaktør

Ulrik er Nærnyts redaktør. Tip ham om en nyhed eller skriv et indlæg. Ring 40884758 eller send email til: kontakt@naernyt.dk

Skriv din kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler om lignende emner