fredag , 12 april 2024
Forside Byggeri Nedrivning er i gang! Den gamle børstefabrik falder! 80 års historie slutter – og giver plads til 60 nye lejligheder
Byggeri

Nedrivning er i gang! Den gamle børstefabrik falder! 80 års historie slutter – og giver plads til 60 nye lejligheder

BYGGE-BOOM I NR. BJERT: Nu sker det. Ejendomsudvikler Kresten Juhl Finnemann Viuff igangsætter et ambitiøst, flere gange forsinket, projekt med 60 boliger på børstefabrikkens grund, Nr. Bjertvej 103. Nedrivning er begyndt, byggestart forventes januar 2024 og indflytning kan, hvis alt går vel, ske fra sommeren 2025

Gravkoen har væltet den første hal, som allerede er næsten væk. 

Indenfor er nedrivningsfolk travle med at afmontere elledninger og lukke kloakrør.

Derefter ryger hovedbygningen også 

Det sker i den 82 år gamle, tidligere Børstefabrikken Dan, Danmarks engang førende og internationalt kendte producent af specialiserede stålbørster til industrielt brug. 

16.000 kvadratmeter på Nr. Bjertvej 103 bliver  forandret fra fabriksruin til lejeboliger med enestående udsigter mod nord og øst til Nr. Bjert-områdets kuperede istidslandskab. 

I dag er der ikke meget naturskønhed at se på fabriksgrunden, hvor tomme lokaler, knuste ruder, væltet beton og bunker af skrammel og metal præger billedet, men udsigten … – den er særlig. 

Fra kanten af området kigger man nord mod åbne marker og øst mod Nr. Bjertvej, der snor sig udad mod Hulskov og Eltang. 

Det er den unikke placering, der fangede ejendomsudvikler Kresten Juhl Finnemann Viuffs blik.

Nu bliver der realitet i virkeliggørelsen af et ambitiøst byggeprojekt, der påbegyndtes i 2017, og som er blevet forsinket flere gange i forbindelse med blandt andet afklaring af adgangsveje.

Projektet omfatter fem stænger af boliger i to plan. Boligerne bliver til leje, og hver er 4-værelses på 98 kvadratmeter. Lejligheder i stueplan vil have appel til seniorer, og lejligheder på første sal henvender sig til børnefamilier. 

Kresten Juhl Finnemann Viuff siger til Nærnyt, at han, afhængigt af vintervejret, vil forvente at selve anlægs- og byggearbejdet kan indledes omkring nytår eller i januar 2024.

Med en forventet byggeperiode på cirka 18 måneder, vil boligerne være indflytningsklare midt sommeren 2025. 

Byggerierne på Børstefabrikkens grund er  del af et bygge-boom, der præger Nr. Bjert med opførelse af samlet 321 nye boliger i og omkring Nr. Bjert inden for få år. 

FAKTA OM BYGGEPROJEKT NR. BJERTVEJ 103
Projekt: Børstefabrikken * Boligtype:Lejlighedsbyggeri i 2 etager * Antal boliger: 60 * Boligstørrelse: 4 værelser på 98 kvadratmeter * Hvor: Børstefabrikken, Nr. Bjertvej 103 * Nedrivning: Er påbegyndt Byggestart: Forventet nytår 2023-24 Klar til udlejning: Forventet midsommer 2025 * Bygherre: Børsterigrunden Aps 

HISTORISKE FAKTA OM BØRSTEFABRIKKEN DAN 
Kolding Staalbørstefabrik blev stiftet i Kolding i 1908. i 1930 blev fabrikken solgt til Kaj Maltarp, der omdøbte den til I/S Børstefabrikken, og i 1939-40 byggede han en ny fabrik til denne virksomhed på Nr. Bjertvej 103 i Nr. Bjert. Sønnerne Albert og Rikard trådte ind i firmaet og medvirkede til at skabe vækst i virksomheden, der snart solgte specialiserede stålbørster til industrielt brug til det meste af Europa og til resten af verden. 

Et specialprodukt, som Kaj Maltarp udviklede, var roterende stålbørster til blandt andet snerydning. To andre sønner, Hugo og Georg, opbyggede en stålbørstefabrik i Ontario, Canada, hvor markedet for snerydning var stort. 

Børstefabrikken blev i 1996 svensk overtaget og indgik senere i den amerikanske koncern Osborn. Fabrikken  beskæftigede i 1996 73 medarbejdere i Nr. Bjert. 

Kilder: Kolding Wiki, Jyllands-Posten.

Hallen bag hovedbygningen af den tidligere Børstefabrikken Dan er væltet og ryddet – 26. oktober 2023. Foto: Nærnyt

Hallerne i den tidligere Børstefabrikken Dan står i dag som en tomme – 26. oktober 2023. Foto: Nærnyt

Hovedbygningen af den tidligere Børstefabrikken Dan står i dag som en tom skal. Her fronthuset mod Nr. Bjertvej 26. oktober 2023. Foto: Nærnyt

Udsigt mod nord fra Børstefabrikkens grund. Foto: Nærnyt

A N N O N C E 

Klik på annonce for at læse mere

Skrevet af
Redaktør

Ulrik er Nærnyts redaktør. Tip ham om en nyhed eller skriv et indlæg. Ring 40884758 eller send email til: kontakt@naernyt.dk

Skriv din kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler om lignende emner

Den første familie flytter ind! Efter uger med drama: Sletteskoven tager hul på en ny fremtid!

Efter to dramatiske uger, der har budt på den ene konkurs efter...

Så er der godt nyt! Sletteskoven færdiggøres til tiden! 10 familier flytter ind 1. marts! Projektejer Chrøis & Lund udfører arbejdet med egne folk! … Opdateret

EFTER ENTREPRENØRKOLLAPS OG DRAMATISKE DAGE: Sletteskovprojektets bygherre garanterer færdiggørelse til tiden. -...

GMB-kollaps river flere med i faldet! Elfirma med underentreprise på Sletteskoven konkurs! Koster 131 mand jobbet!

Kollapset af flere selskaber i GMB-koncernen, der betyder standsning af byggeprojekt Sletteskoven...