mandag , 15 juli 2024
Forside Butikker Næstformand i Koldings udvalg for Plan & Teknik om Lumi-gebyrsagen: Kontraproduktivt!
Butikker

Næstformand i Koldings udvalg for Plan & Teknik om Lumi-gebyrsagen: Kontraproduktivt!

AFFALDSGEBYR: – Der er intet at gøre umiddelbart, men jeg noterer mig sagen og vil prøve at løfte den frem, når jeg kan, i relevante politiske sammenhænge, siger Gitte Grønbæk (K), næstformand i Koldings udvalg for Plan & Teknik

AFFALDSGEBYR: – Der er intet at gøre umiddelbart, men jeg noterer mig sagen og vil prøve at løfte den frem, når jeg kan, i relevante politiske sammenhænge, siger Gitte Grønbæk (K), næstformand i Koldings udvalg for Plan & Teknik. Foto: Nærnyt. Indsat foto: Kolding Kommune.
LÆS OGSÅ
LÆS OGSÅ

Kontraproduktivt!

Gitte Grønbæk (K), næstformand i Koldings udvalg for Plan & Teknik, hvorunder kommunens afdeling for affald og genbrug, Redux, hører, lægger ikke fingrene imellem.

– Det strider mod fornuft at pålægge genbrugsbutikker som Lumi gebyrer, når de trods alle gode bestræbelser ud af indleverede ting og sager alligevel ender med en restmængde, som ikke kan genbruges og sælges, siger næstformanden i Plan & Teknik-udvalget. 

Det sker efter at butikschef Henry Ebsen, Lumi Genbrug i Strandhuse, har fortalt om hans og medarbejdernes ærgrelser over at måtte betale, hver gang de afleverer ikke-anvendelige ting på Kolding Kommunes genbrugspladser.

Ressourcekonsulent Henriette Frøslev Hjortshøj, Redux, har forklaret, at afdelingen naturligvis følger lovgivningen, som klart definerer en genbrugsbutik som en virksomhed, hvis affald har status af erhvervsaffald, som er gebyrpligtigt. 

– Det siger sig selv, at vi i udvalget naturligvis ikke vil sige til afdelingen, at de skal gå imod lovgivningen. Det er dog også på sin plads at påpege, når noget virker urimeligt, siger Gitte Grønbæk til Nærnyt.

– Ingenting er gratis, men det gælder om at placere betalingsbyrden rigtigt, og det giver i mine øjne ingen mening at lægge gebyrer på aktiviteter, der  flugter med vores overordnede formål og skaber genbrugsmæssig værdi, siger hun. 

Gitte Grønbæk har som mangeårig direktør i en brancheorganisation personligt erfaret, hvordan danske embedsmænd har tendens til at fortolke EU-bestemmer stramt, hvad der ikke altid gavner danske interesser. 

Miljøstyrelsen har over for regering og Folketing givet tilkende, at en eventuel friholdelse af danske organisationer fra at betale affaldsgebyr kunne være potentielt EU-stridig. 

– På den måde indføres og accepteres snubletråde for fornuftig forretning og aktivitet. Det fornuftige er jo, at vi får genbrugt så meget som muligt, før det bliver afleveret til skrot, og i den sammenhæng spiller Lumi og andre genbrugsbutikker en vigtig rolle, siger Gitte Grønbæk. 

Hun kan ikke pege på et bestemt indgreb, der umiddelbart kan ændre på situationen.

– Men jeg noterer mig sagen og vil prøve at løfte den frem, når jeg kan, i relevante politiske sammenhænge, slutter hun. 

FAKTA OM AFFALDSGEBYR
Prisen, som Lumi Genbrug betaler til Kolding Kommune for hver aflevering på genbrugspladser, er 160 kr. plus moms. 

FAKTA OM LUMI GENBRUG 
Lumi Genbrug er beliggende på Lyshøj Allé 6 i Strandhuse i den tidligere Aldibutik. 

Åbningstider er kl. 13-17 på hverdage og kl. 11-14 på lørdage. Søndage lukket.

Lumi Genbrug åbnede butik i Strandhuse i december 2023 efter i en årrække at have haft placering på Mosevej i det sydlige Kolding by. 

– Der er intet at gøre umiddelbart, men jeg noterer mig sagen og vil prøve at løfte den frem, når jeg kan, i relevante politiske sammenhænge, siger Gitte Grønbæk (K), næstformand i Koldings udvalg for Plan & Teknik. Foto: Kolding Kommune.

– Vi gør en stor frivillig indsats, der bidrager til mærkbar reduktion af den samlede affaldsmængde i Kolding Kommune, og vi oplever, at vi bliver straffet for det, siger butikschef Henry Ebsen, Lumi Genbrug. Her Henry Ebsen ved åbningen af Lumi i Strandhuse 2. december 2023. Foto: Nærnyt.

Lumi er beliggende på Lyshøjtorvet, Lyshøj Allé 6, Strandhuse, i den tidligere Aldi-butik. Foto: Nærnyt.

Møbler. Foto: Nærnyt.

Modetøj. Foto: Nærnyt.

Legetøj. Foto: Nærnyt.

Støt Nærnyt

Bliv medlem og støt med et fast beløb hver måned eller støt med en engangs donation. Med din støtte tager du ansvar for dit nær- og lokalsamfund. Støtten går til drift og udvikling af næravisen Nærnyt. Tak for din støtte!

Skrevet af
Redaktør

Ulrik er Nærnyts redaktør. Tip ham om en nyhed eller skriv et indlæg. Ring 40884758 eller send email til: kontakt@naernyt.dk

Skriv din kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *