søndag , 1 december 2024
Forside Kultur Kortlægger museets CO2-aftryk! Forstærker indsats for at genbruge materialer! På vej til at blive godkendt som ‘Green attraction’! Underviser andre museer! Trapholt går foran i grøn omstilling!
Kultur

Kortlægger museets CO2-aftryk! Forstærker indsats for at genbruge materialer! På vej til at blive godkendt som ‘Green attraction’! Underviser andre museer! Trapholt går foran i grøn omstilling!

KLIMAPIONER: – Beregningen kommer til at danne sammenligningsgrundlag fremadrettet, når vi skal træffe beslutninger om oplevelser, udstillinger og tilbud på museet,

Trapholt set fra luften. Foto Jakob Vingtoft.

Som et af landets første museer laver Trapholt en omfattende kortlægning af museets CO2-aftryk.

Det fortælles der om i museets årsberetning 2023, hvor der for første gang offentliggøres grønne nøgletal.

Samtidig fremlægges en lang række initiativer.

Indsatsen skal identificere nye potentialer for grøn omstilling på museet og i dets aktiviteter og drift.

Blandt initiativerne er et nyt materialedepot, så museet i endnu højere grad kan genbruge materialer og rekvisitter i forbindelsee med museets udstillinger.

En komplet CO2-analyse skal danne standard og være benchmark for fremtiden.

Denne omfatter både en analyse af museets samlede CO2-forbrug samt en specifik analyse af udstillingen Connect Me; helt ned på værkniveau og med kortlægning af både direkte, indirekte og afledte udledninger.

– Beregningen kommer til at danne sammenligningsgrundlag fremadrettet, når vi skal træffe beslutninger om oplevelser, udstillinger og tilbud på museet, siger kommunikationschef Bettina Aude Parastar, Trapholt. 

Trapholt er tilmeldt ’Charter for grøn omstilling af danske museer’, som er et klimainitiativ fra organisationen Danske Museer, ligesom Trapholt er i gang med at blive godkendt som ‘Green Attraction’, som er et nyt miljømærke målrettet offentlige attraktioner, dyreparker, museer og vidensparker og akvarier.

Trapholt har i 2023 udvidet sin affaldssortering yderligere og er i gang med at udrulle samme nøje affaldssortering for gæsterne på museet.

Som en del af Museernes Grønne Akademi indgår Trapholts nyansatte projektleder for grøn omstilling som underviser på et forløb om CO2-beregning, bestående af både webinarer og workshops.

Der blev i 2023 afholdt to webinarer med titlen ’Museets CO2-regnskab – Kom godt fra start’ for i alt 28 deltagere fra 21 forskellige museer og institutioner.

Undervisningsforløbet fortsætter i 2024, hvor Trapholt vil dele erfaringer med andre danske museer og selv blive klogere på de udfordringer og potentialer, man står over for.

I forbindelse med godkendelse som Green Attraction har Trapholt haft et succesfuldt kontrolbesøg.

– Vi forventer snart at få godkendt den officielle ansøgning og blive certificeret som Green Attraction, siger kommunikationschef Bettina Aude Parastar, Trapholt, i en pressemeddelelse. 

Trapholt har tilsluttet sig ’Charter for grøn omstilling af danske museer’, som blev lanceret af Museernes Grønne Akademi på Årsmødet 2023. Dermed forpligter Trarpholt sig til en række initiativer inden for grøn omstilling. Trapholt blev godkendt ved første ansøgning.

DET HAR TRAPHOLT GJORT FOR GRØN OMSTILLING I 2023

  • Foretaget komplet analyse af CO2-aftryk som sammenligningsgrundlag for kommende år
  • Kortlagt museets direkte, indirekte og afledte CO2-aftryk for at kunne identificere, hvor der kan sættes ind fremadrettet
  • Ansat en dedikeret projektleder til at drive museets grønne omstilling
  • Strategisk sat øget fokus på ressourceforbrug hele vejen rundt i organisationen, lige fra indkøb af kuglepenne og print af tryksager til endnu bedre affaldssortering og genbrug af udstillingsmateriale
  • Fået nyt materialedepot og nyt inventarregister, som giver detaljerigt overblik og dermed endnu bedre mulighed for at genbruge podier og øvrigt udstillingsmateriale

OM TRAPHOLT
Trapholt er museum for moderne kunst, kunsthåndværk og design med enestående arkitektur og naturskøn placering ned til Kolding fjord.

Trapholt er et nationalt kulturelt fyrtårn i designbyen Kolding, som er medlem af UNESCO’s Creative Cities Network.

Museet viser nye veje både nationalt og internationalt gennem sanselige udstillinger, inddragende projekter og forskning, der udvider rammerne for, hvad et kunstmuseum er og kan.

Trapholt byder hvert år på skiftende udstillinger og ejer blandt andet Danmarks største stolesamling med mere end 500 stole fra det 20. århundrede.

I Café Gustav Lind kan du nyde udsigten over Kolding Fjord, og i Trapholt Designbutik præsenteres du for et bredt udvalg af interiørdesign fra danske og internationale brands.

Trapholt fra luften. Foto: Jakob Vingtoft. 

Trapholt har over 100.000 besøgende om året. Foto: Kenneth Stjernegaard. 

Støt Nærnyt

Bliv medlem og støt med et fast beløb hver måned eller støt med en engangs donation. Med din støtte tager du ansvar for dit nær- og lokalsamfund. Støtten går til drift og udvikling af næravisen Nærnyt. Tak for din støtte!





Skrevet af
Redaktør

Ulrik er Nærnyts redaktør. Tip ham om en nyhed eller skriv et indlæg. Ring 40884758 eller send email til: kontakt@naernyt.dk

Skriv din kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *