Støt Nærnyt
Bliv medlem og støt med et fast beløb hver måned eller støt med en engangs donation. Med din støtte tager du ansvar for dit nær- og lokalsamfund. Støtten går til drift og udvikling af næravisen Nærnyt. Tak for din støtte!
EFTER DYKKERVIDEO: Udvalgsformand for natur i Kolding, Jørn Chemnitz: - Vi skal have naturen tilbage i Kolding Fjord, men det kommer til at tage tid. Han opfordrer: - Kom til byrådets debatmøde om fjordsituationen
Fjordens vandmiljø hænger i laser.
Mudder, mudder, mudder.
Dokumenteret af en fritidsdykker, hvis chokerende videoptagelser af et 40 minutters dyk i oktober midt i Kolding Fjord – 300 meter ud og retur, i lige linje fra badebroen ved Lyshøj Allé, på dybder fra 1-7 meter – sætter en ny dagsorden.
Hvad skal man tro? Hvad er op og ned?
Egentligt troede vi, at alt var OK.
Fjordvandet er klart, når man kigger ned i det fra stranden eller fra badebroerne.
Badestranden ved Løverodde – yderste punkt af fjorden – har blåt flag.
I en undersøgelse fra september af iltsvind i danske farvande blev Kolding Fjord frikendt.
Og så kommer den video og “ødelægger” billedet.
—————————————
SE VIDEO AF KOLDING FJORD UNDER OVERFLADEN
—————————————-
Kameraet lyver ikke, og det er svært at frigøre sig fra billederne af fjordbund uden levedygtige planter og dyr.
Har Kolding Kommune et ansvar – og bliver der gjort nok?
Hvad siger Koldings politiske chef for natur, Jørn Chemnitz (SF)?
Som udgangspunkt noterer han, at Kolding Fjord er en af få danske fjorde, som er fritaget for udledning af spildevand.
Siden 1980erne er renset spildevand fra Kolding ledt udenom fjorden til Lillebælt.
Ydermere har Kolding siden 1990 nedlagt 14 små og mindre effektive renseanlæg, ligesom ti dambrug og et enkelt havbrug er blevet lukket.
– Samlet set må vi konstatere, at næringsstoffer fra spildevand udgør en meget lille del af de samlede udledninger til fjorden og til vores nære farvande, siger Jørn Chemnitz, formand for Natur, Miljø og Klimaudvalget i Kolding Kommune.
– Hvis spildevand var problemet, ville Kolding Fjord være ren i dag, siger Jørn Chemnitz til Nærnyt.
Kolding har dog stadig et problem med overløbsvand.
– Via spildevandsselskabet BlueKolding investerer Kolding årligt 100 millioner kroner i bedre kloakseparering, hvor regnvand skilles fra spildevand.
– Der er også investeret et større millionbeløb på elektronisk overvågning af overløb og styring af kapaciteten i kloakkerne, så mængden af overløb efter kraftig regn reduceres, siger han.
– Næringsstoffer fra spildevand og spildevandsoverløb udgør en meget lille del af de samlede udledninger.
– Men spildevandsoverløb udgør fortsat et problem i forhold til hygiejne for badende, og derfor vil vi i udvalget have fokus på i samarbejde med BlueKolding fortsat at reducere spildevandsoverløb de kommende år, siger Jørn Chemnitz.
SÅDAN OPLEVER HAN PERSONLIGT UDVIKLINGEN I FJORDEN
For Jørn Chemnitz er fjordens problemer et spørgsmål, som han forholder sig til politisk og professionelt.
Men han har også et personligt forhold til fjorden. Som naturelsker og friluftsperson.
– Jeg har færdedes ved fjorden og svømmet og fisket i fjorden, siden jeg var dreng, siger Jørn Chemnitz, 65.
– Vi kunne have ti skrubber med hjem fra en fisketur. Senere, i 1990’erne trådte man i de tykkeste ålegræsskove i fjorden ud for hotellet og andre steder.
– I dag er der kun rester af ålegræs tilbage.
– Lystfiskere kan fange havørreder og makrel i fjorden i dag. De er fiskearter, der kommer på besøg, og ikke er hjemmehørende. Fisk vi ville forvente at have i fjorden – skrubber, andre fladfisk, torsk, ålekvabber – dem mangler vi.
– Vi har ingen rejer tilbage. Videoen viser ingen rejer. Tidligere havde vi tillige store og rige muslingeforekomster. Nu kan muslinger kun leve, hvis de får helt særlige vækstbetingelser. Det burde ikke være nødvendigt.
KOLDING BYRÅD INVITERER TIL INFORMATION OG DEBAT OM FJORDSITUATIONEN
Jørn Chemnitz er en af politikerne i Kolding byråd, der er arrangører af et informations- og debatmøde – såkaldt Kolding Talks Special – der onsdag 22. november 2023 kl. 17.30-21 sætter spørgsmålet om fjordens vandmiljø i centrum.
– Jeg håber mange vil involvere sig i diskussionen og komme til mødet. Oplysning og diskussion er de bedste værktøjer vi har til at finde løsninger på et problem, som det kræver indsats fra alle sider at få løst.
Billeder fra video: 1 meters dybde. Bunden af Kolding Fjord ved 1 meters dybde i fjordområdet ud for badebroen ved Lyshøj Allé. Videooptagelse ved fritidsdykker Ulrik Vendelbo 2. oktober 2023. Video: Ulrik Vendelbo.
Billeder fra video: 3 meters dybde. Bunden af Kolding Fjord ved 3 meters dybde i fjordområdet ud for badebroen ved Lyshøj Allé. Videooptagelse ved fritidsdykker Ulrik Vendelbo 2. oktober 2023. Video: Ulrik Vendelbo.
Billeder fra video: Rester af ålegræs. Bunden af Kolding Fjord i fjordområdet ud for badebroen ved Lyshøj Allé. Videooptagelse ved fritidsdykker Ulrik Vendelbo 2. oktober 2023. Video: Ulrik Vendelbo.
Billeder fra video: I sejlrenden på syv meters dybde. Bunden af Kolding Fjord ved 7 meters dybde i fjordområdet ud for badebroen ved Lyshøj Allé. Videooptagelse ved fritidsdykker Ulrik Vendelbo 2. oktober 2023. Video: Ulrik Vendelbo..
Billeder fra video: Efter ni minutters dykning. Bunden af Kolding Fjord i fjordområdet ud for badebroen ved Lyshøj Allé. Videooptagelse ved fritidsdykker Ulrik Vendelbo 2. oktober 2023. Video: Ulrik Vendelbo.
Politisk chef for natur i Kolding, Jørn Chemnitz (SF): – Hvis spildevand var problemet, ville Kolding Fjord være ren i dag. Foto: Villy Søvndal.
Bliv medlem og støt med et fast beløb hver måned eller støt med en engangs donation. Med din støtte tager du ansvar for dit nær- og lokalsamfund. Støtten går til drift og udvikling af næravisen Nærnyt. Tak for din støtte!
Ulrik er Nærnyts redaktør. Tip ham om en nyhed eller skriv et indlæg. Ring 40884758 eller send email til: kontakt@naernyt.dk
LAVBUNDSPROJEKT: Målrettet indsats skal genoprette oprindelige, naturlige vandforhold i drænede marker og...
ByRedaktørseptember 30, 2024INTERVALKLIPNING: Drejens Boligby iværksætter 3-årigt forsøg med ny plejeplan for græsarealer
ByRedaktøraugust 15, 2024Poll: Kommune og boligforeninger slår græs sjældnere end før for at gavne...
ByRedaktørjuli 26, 2024KOLDING FJORD: Naturformand Jørn Chemnitz (SF) og Koldings forvaltning for natur, klima...
ByRedaktørjuni 28, 2024
Skriv din kommentar