AFFALDSGEBYR: Alle skal betale for affald, men betaling sker forskelligt. Borgere betaler over ejendomsskattebilletten, og virksomheder betaler med gebyrer, fremhæver Kolding Kommune i et svar til Lumi Genbrug
“Redux … stræber efter at få alle til at genbruge endnu mere som led i Kolding Kommunes arbejde for at blive en cirkulær kommune.”
Skriver Kolding Kommunes afdeling for affald og genbrug om sig selv på kommunens hjemmeside.
Genbrug, genbrug, genbrug.
Nøgleord i kommunens og afdelingens strategi for affaldshåndtering.
Selv afdelingens navn anslår samme tema.
Redux er latin og betyder “at føre noget tilbage”.
Underforstået, tilbage i brug, altså i genbrug.
Alligevel er Redux den samme afdeling, der fastholder, at Lumi Genbrug i Strandhuse skal betale gebyr for aflevering på kommunens genbrugspladser af restmængder af indleverede ting, der i sidste ende ikke er gode nok til videresalg.
– Vi producerer ikke affald, vi bidrager til at reducere mængderne af det. Derfor ærgrer det os, at vi bliver straffet med gebyrer, når vi hjælper med at opfylde kommunens egne mål om genbrug. Det er ikke rimeligt. Og det undergraver vores motivation, sagde butikschef Henry Ebsen.
GENBRUGSBUTIKKER ER ERHVERV
Helt overordnet bliver genbrugsbutikker betragtet som erhverv på lige fod med alle andre butikker, og derfor er de ting, som Lumi Genbrug kommer med også erhvervsaffald, som er pålagt gebyr ved aflevering.
Sådan er reglerne, som er fastlagt i lovgivningen.
På den baggrund siger ressourcekonsulent Henriette Frøslev Hjortshøj, Redux, Kolding Kommune, til Nærnyt:
– Når genbrugsbutikker modtager borgeres ting og sager bliver butikkerne ejere af det, og hvis butikker sorterer noget af det fra, så bliver det til erhvervsaffald – også selvom butikken skulle mene, at det er borgerens affald, siger Henriette Frøslev Hjortshøj.
Hun påpeger, at det ikke er korrekt, når Lumi-chefen siger, at borgere afleverer affald gratis.
– Alle betaler for at komme af med affald. Virksomheder betaler med gebyrer. Borgere betaler over ejendomskattebilletten, siger Henriette Frøslev Hjortshøj.
Ressourcekonsulenten peger også på, at enhver virksomhed, også Lumi, skaber en lille eller stor mængde affald i sig selv i forbindelse med virksomhedens drift, og dette affald er det naturligt at betale for.
SAGEN HAR VÆRET I FOLKETINGET – DET ER EU-DIREKTIV DER BLOKERER
Spørgsmålet om gebyrfritagelse for organisationer har været i Folketinget, hvor flere partier og daværende miljøminister Dan Jørgensen udtrykte sympati for det.
Miljøministeriet slukkede imidlertid for politiske forhåbninger om gebyrfritagelse for organisationer, da man i et svar til Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg i 2022 slog fast, at annullering af affaldsgebyrer for organisationer vil stride mod EU’s affaldsdirektiv, som vi traktatligt er forpligtet til at følge, ligesom gebyrfritagelse ville kunne betragtes som en slag ulovlig statsstøtte.
Butikschef Henry Ebsen fremhæver, at Lumi først sidste år mødte gebyrkrav fra kommunen efter i mange år at have afleveret kasserede genbrugsting på kommunens genbrugspladser uden at skulle betale.
Dette hænger sammen med ændret betalingsmetode i oktober 2023, hvor man indførte nummerpladescanning af erhvervskøretøjer på genbrugspladserne, forklarer Henriette Frøslev Hjortshøj, Redux.
FAKTA OM AFFALD OG GEBYRER
Pris. Prisen, som virksomheder betaler til Kolding Kommune ved hver aflevering, er 160 kr. plus moms.
Anbefaling. Virksomheder betaler pr. indkørsel med affald. Redux opfordrer til, at man samler til bunke og kører færre gange for at holde udgifterne til gebyrer nede.
“Skatkammeret”. Skatkammereret på genbrugspladser modtager genstande, der er egnede til genbrug. Afleveres der udelukkende genbrug til skatkammeret, kan der fritages for gebyr. Dette skal ske efter aftale med skatkammeret. Læs mere her
(Kilde: Redux, Kolding Kommune).
Virksomheder afleverer affald på Kolding Kommunes genbrugspladser mod betaling. Foto: Kolding Kommune, Redux.
– Vi gør en stor frivillig indsats, der bidrager til mærkbar reduktion af den samlede affaldsmængde i Kolding Kommune, og vi oplever, at vi bliver straffet for det, siger butikschef Henry Ebsen, Lumi Genbrug. Her Henry Ebsen ved åbningen af Lumi i Strandhuse 2. december 2023. Foto: Nærnyt.
Lumi er beliggende på Lyshøjtorvet, Lyshøj Allé 6, Strandhuse, i den tidligere Aldi-butik. Foto: Nærnyt.
Møbler. Foto: Nærnyt.
Modetøj. Foto: Nærnyt.
Legetøj. Foto: Nærnyt.
Bliv medlem og støt med et fast beløb hver måned eller støt med en engangs donation. Med din støtte tager du ansvar for dit nær- og lokalsamfund. Støtten går til drift og udvikling af næravisen Nærnyt. Tak for din støtte!
Ulrik er Nærnyts redaktør. Tip ham om en nyhed eller skriv et indlæg. Ring 40884758 eller send email til: kontakt@naernyt.dk
BUTIKSLUKNING: Dagligvarekoncernen Dagrofa har i tre måneder forgæves jagtet en ny købmand...
ByRedaktørseptember 24, 2024VIDEREFØRELSE HVORDAN? Efter at tre selvstændige købmænd på fire år er gået...
ByRedaktørjuni 20, 2024BUTIKSLUKNING: - Med to Rema'er og en Lidl i "baghaven" var betingelserne...
ByRedaktørjuni 12, 2024AFFALDSGEBYR: – Der er intet at gøre umiddelbart, men jeg noterer mig...
ByRedaktørfebruar 29, 2024
Skriv din kommentar