søndag , 19 maj 2024
Forside Forsyning FAKTA OM VAND: Hvornår bruger vi vand? Hele tiden! Regndråber er 50 år undervejs, før de bliver til grundvand! Postevand er 100 X billigere end flaskevand!
Forsyning

FAKTA OM VAND: Hvornår bruger vi vand? Hele tiden! Regndråber er 50 år undervejs, før de bliver til grundvand! Postevand er 100 X billigere end flaskevand!

Drikkevand fra hanen er af højeste kvalitet. Foto: Nærnyt.
LÆS OGSÅ
LÆS OGSÅ

VANDFORBRUG HVORNÅR? HELE TIDEN! Du tænker måske ikke over det, men prøv at forestille dig et døgn uden vand! Du drikker det, vasker med det, bader i det, skyller ud med det! Vand er med os hver eneste time i døgnet undtaget de timer, hvor vi ligger fladt i vores senge. 

Men vandforbruget er ikke jævnt. Det “peaker” tidligt om morgenen, hvor vi børster tænder, tager bad og laver te og kaffe. Så falder forbruget over dagen, før det taget en ny optur, der – ikke uventet – knytter sig til aftensmaden og senere aftentoilette før sengetid. 

Vandforbruget er svagt faldende, viste tal, som formand Palle Ranløv kunne offentliggøre på Strandhuse Nr. Bjert Vandværks generalforsamling 2024. 

I gennemsnit bruger en privat husstand i vores område 85 kubikmeter vand om året. 

PRISEN PÅ POSTEVAND: Når du køber en flaske vand på en tank, i en kiosk eller i supermarkedet, kan den koste alt mellem 3 og 19 kroner. 

Ud af hanen koster samme mængde vand – 33 centiliter – 0,02 kr. eller 2 ører. 

Heri er medtaget prisen, du betaler til Blue Kolding for spildevand, hvis mængde beregnes ud fra dit vandforbrug.

– Vandet fra hanen er påfaldende billigt. Samtidig sætter vi en ære i at levere vand af den bedste renhed og kvalitet, du kan få, siger formand for Strandhuse Nr. Bjert Vandværk, Palle Ranløv.

– Vores postevand har en ualmindelig høj kvalitet, som i internationalt perspektiv gør det til en delikatesse.

– Problem i den sammenhæng er måske, at vi danskere har en tilbøjelighed til at tage vores gode drikkevand for givet og ser på købevand i flasker som finere. 

– Du sparer på pengepungen og bidrager samtidig til CO2-regnskab og klimaindsats, hvis du drikker postevand fremfor flaskevand, idet vand fra hanen ikke kræver anden “emballage” end det glas eller den kop, du tager ud af køkkenskabet.

– Flaskevand transporteres ofte over store afstande, ligesom plastikflaskerne belaster klimaet og nogle gange også naturen. 

REGNDRÅBENS LANGE VEJ NED, NED, NED: Den regndråbe, du får i håret – eller rettere sagt, dens nabo, som lander på jorden – drikker dit barnebarn om 50 år som postevand ud af hanen. Drikkevand tappes i vores område typisk fra reservoirer, der ligger 70 meter nede i jorden, og vejen ned er lang og trang for regndråber. Især lerjord er sej at komme igennem. Nedsivningshastigheden for vand er cirka 1 meter om året, når det gælder gennemtrængning af lerlag. Lidt hurtigere går det gennem sand, der er porøst.  Nedsivningstiden for regnvand varierer fra sted til sted fra 5-50 år. I vores område, som har meget lerjord, er det almindeligt, at det tager op til 50 år for regnvand at blive til grundvand, som kan hentes op fra dybet og blive til drikkevand. 

PROCESSEN: PUMPE, FILTRERE, ILTE, LAGRE, LEVERE: Du kan smage grundvand, hvis du har lejlighed til at besøge Strandhuse Nr. Bjert Vandværk på Birkemosevej, for værket henter masser af grundvand ind døgnet rundt.

Grundvand er vandværkets ressource. 

Grundvand lugter surt og indeholder jern og mangan, som er et metal, der minder om jern, men som er mere sprødt og skrøbeligt.

Så grundvandet skal iltes og renses, før det kan blive til drikkeklart forbrugsvand ude i forbrugernes vandhaner. 

Strandhuse Nr. Bjert Vandværk henter vand fire steder i området (og snart fem), nemlig fra to boringer, der er knyttet til vandværkets afdeling ved Fjordvej 101A i Strandhuse og to boringer fra hovedvandværket Bøgebjerg på Birkemosevej 87 i Eltang. 

En femte boring ved Eltang Skole er godkendt af kontrolmyndigheden Kolding Kommune og sættes i drift efter sommerferien 2024.

Grundvandet kommer ind via rør fra de to og snart tre boringer, der er tilknyttet Bøgebjerg. Vandet pumpes gennem filtre, hvor det renses for jern og mangan samtidig med at det iltes, hvad der bidrager til at fjerne surheden.

Det rensede vand lagres i to tanke, hver med en kapacitet på 200.000 liter.

Herfra sendes det ud som rent drikke- og brugsvand til os forbrugere. 

Vandværksbestyrer Jan Salomonsen, Strandhuse Nr. Bjert Vandværk, kan følge produktion og forbrug i realtid på store skærme i hovedværket Bøgebjergs kontorer på Birkemosevej. Her forbruget over et døgn. Forbruger topper ved kl. 7-tiden om morgenen, viser Jan Salomonsen.  Foto: Nærnyt. 

Vandværksbestyrer Jan Salomonsen, Strandhuse Nr. Bjert Vandværk, ved skærm, der viser værkets produktion. De store lyseblå tanke til højre i display viser de aktuelle mængder af drikkeklart vand i værkets to tanke, der hver har en kapacitet på 200.000 liter. Foto: Nærnyt. 

De tre rør med indgående grundvand fra foreløbigt to, og snart tre, boringer, der leverer til Bøgebjergværket på Birkemosevej. Den tredje boring sættes i drift efter sommerferien 2024. Vandværksbestyrer Jan Salomonsen (til venstre), og formand Palle Ranløv, Strandhuse Nr. Bjert Vandværk. Foto: Nærnyt. 

Indgående grundvand filtreres og iltes i tanke. Foto: Strandhuse Nr. Bjert Vandværk. 

Vandet pumpes videre i systemet af kraftige pumper. Foto: Strandhuse Nr. Bjert Vandværk. 

Det filtrerede og iltede vand lagres i to lagertanke, hver med en kapacitet på 200.000 liter, før det pumpes ud til forbrugerne. Foto: Strandhuse Nr. Bjert Vandværk. 

Formand Palle Ranløv, Strandhuse Nr. Bjert Vandværk, viser eksempel på det mix af sten og grus, som udgør indholdet af de tanke, som grundvand ledes igennem for filtrering og iltning. Foto: Nærnyt. 

Strandhuse Nr. Bjert Vandværks hovedværk, Bøgebjerg, beliggende på Birkemosevej 87 i Eltang, blev taget i brug i 2018. Foto: Nærnyt.

Strandhuse Nr. Bjert Vandværks hovedværk, Bøgebjerg, beliggende på Birkemosevej 87 i Eltang, er forsynet med solcelleanlæg på taget, der mange dage af året gør Bøgebjergværket selvforsynende med el. Foto: Strandhuse Nr. Bjert Vandværk.

Støt Nærnyt

Bliv medlem og støt med et fast beløb hver måned eller støt med en engangs donation. Med din støtte tager du ansvar for dit nær- og lokalsamfund. Støtten går til drift og udvikling af næravisen Nærnyt. Tak for din støtte!





Skrevet af
Redaktør

Ulrik er Nærnyts redaktør. Tip ham om en nyhed eller skriv et indlæg. Ring 40884758 eller send email til: kontakt@naernyt.dk

Skriv din kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler om lignende emner

Vandforbruget svagt faldende, selvom antallet af tilsluttede husstande steg! – Vores forbrugere er blevet bedre til at spare på vandet!

GENERALFORSAMLING: Strandhuse Nr. Bjert Vandværk styrker forsyningssikkerheden med en ny og femte...

Efter 53 år: Strandhuse Antenneforening indgår styrket i kolding.net med 21.000 medlemmer

TV-MARKED I FORANDRING: Strandhuseformand Finn Mortensen afgiver formandspost, men fortsætter som næstformand...

Strandhuse Nr. Bjert Vandværk

Strandhuse Nr. Bjert Vandværk leverer ca. 265.000 m3 drikkevand årligt til sine...

Tørke i Danmark: Vandforbruget stiger 20 procent, men vandsituationen er under kontrol

Strandhuse Nr. Bjert Vandværk følger udviklingen opmærksomt, men har aktuelt ingen planer...