fredag , 12 april 2024
Forside Natur Er det klimaforandringer? Biolog og politiker stiller spørgsmål efter fund af sjælden orkidé på Drejensvej
Natur

Er det klimaforandringer? Biolog og politiker stiller spørgsmål efter fund af sjælden orkidé på Drejensvej

Det er lidt af en gåde, hvordan en orkidéart, der hører hjemme i Middelhavsområdet, har fundet vej til Drejensområdet, hvor den er dukket op i græsrabatten på Drejensvej og er set og genkendt af Strandhusebeboer Hanne Kjølbye

Fra Kolding Kommune peges der på, at klimaforandringer kan spille en rolle for, at planter fra det sydlige Europa rykker nordpå.

– Det er en stor overraskelse, at den sjældne blomst er lykkes med at spire frem i grøftekantens tætte græs.

– Men der er ingen tvivl om, at den tidlige varme i år er en faktor og der er også grund til at antage, at det er klimaforandringerne, der gør, at vi de senere år har set flere fund i Danmark, siger Line Ankjær, biolog i By- og Udviklingsforvaltningen i Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Orkidéarten, der på dansk kaldes Biblomst og på latin Ophrys Apifera, blev første gang observeret i Danmark i 2004 og er siden set i 11 tilfælde herhjemme.

Det nordligste punkt for blomstens tilsteværelse i Danmark og i Europa, er Horsens.

Biolog Line Ankjær siger, at orkidéen kun har overlevet, fordi kommunens entreprenørafdeling ikke slår græsset imellem træer og lygtepæle langs Drejensvej så ofte som tidligere.

Den reducerede græsklipning skyldes kommunale besparelser og har som resultat, at græs og blomster kan vokse frit i midten af græsrabatten.

Det giver spillerum for, at en sjælden orkideart, der stammer fra Middelhavsområdet, kan slå sig ned i Kolding og her blive observeret officelt for første gang.

UDVALGSFORMAND BÅDE BEGEJSTRET OG BEKYMRET
Formand for Kolding byråds udvalg for Natur, Miljø og Klima Jørn Chemnitz (SF) glæder sig også over fundet af den sjældne orkidé.

Samtidig er han dog også bekymret over, at det kan være klimaforandringer, der er årsag til, at biblomst over de seneste knap 20 år er fundet flere steder i Danmark.

– Det er svært ikke at blive begejstret, når vi støder på en ny art inden for kommunens grænser. Vi ønsker så stor mangfoldighed og biodiversitet som muligt, da det er med til at berige vores natur.

– Det er dog svært ikke samtidig at blive en smule bekymret, når en varmeelskende orkidé som denne, dukker op så langt mod nord. Det kan desværre godt være et udtryk for klimaforandringer, siger Jørn Chemnitz.

Han peger på, at biblomstfundet er et eksempel på, hvad det har af positive konsekvenser, når grøftekanter langs kommunens veje får lov til at vokse og kun bliver slået af hensyn til trafiksikkerheden.

Hanne Kjølbye fra Strandhuse fandt et eksemplar af orkidéarten, biblomst, i græsrabatten på Drejensvej. Det er første gang den sjældne blomster fundet i Kolding og kun 11 gang, den ses i Danmark. Foto: Nærnyt.

Et enkelt eksemplar af orkidéarten Ophrys Apifera er spiret frem på Drejensvej. Foto: Kolding Kommune

Skrevet af
Redaktør

Ulrik er Nærnyts redaktør. Tip ham om en nyhed eller skriv et indlæg. Ring 40884758 eller send email til: kontakt@naernyt.dk

Skriv din kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler om lignende emner

Debataften: Mød fritidsdykker bag fjordvideo! Kolding byråd inviterer til diskussion af fjordens vandmiljø

DET SKER ONSDAG 22. NOVEMBER 2023: Koldings byrådspartier inviterer til information og...

Koldings politiske chef for natur: – Vi renser spildevandet godt! Hvis spildevand var problemet, ville Kolding Fjord være ren i dag!

EFTER DYKKERVIDEO: Udvalgsformand for natur i Kolding, Jørn Chemnitz: - Vi skal...

Fritidsdykker bag video om Kolding Fjord: – Det værste, jeg har set

– Nu må vi forvente, at videnskabsfolk og politikere reagerer, siger Ulrik...