mandag , 15 juli 2024
Forside Det sker OPDATERET … For første gang i 15 år: Cronhammars gigantiske lyssøjle bryder vintermørket over Strandhuse
Det skerKultur

OPDATERET … For første gang i 15 år: Cronhammars gigantiske lyssøjle bryder vintermørket over Strandhuse

FREDAG 8-12 KL. 12.00: Læsere stiller spørgsmål og Trapholt svarer: Ja, Cronhammarskulpturen vil også være tændt efter Light Festival slutter * TORSDAG 7-12 KL. 17.20: Cronhammars lysmonument fremstår spædt og sart og magisk på en tungt tåget 7. december aften ...

OPDATERET fredag 8. december 2023 kl. 12: Vi har fået flere spørgsmål om lysskulpturen og har bedt Bettina Aude Parastar, kommunikationschef på Trapholt, svare. 

 • Poul Kamstrup Jakobsen spørger: – Vil Cronhammars lysskulptur også være tændt, efter at Light Festival slutter?
 • Bettina svarer: – Ja, den vil være tændt uafbrudt fra nu af i de mørke timer.
 • Lise Fuur Andersen spørger: – Det er så fint. Den talte sekunder fra da den blev sat i gang første gang.  Har den talt videre eller har den været sat på pause?
 • Bettina svarer: – Den har talt videre og har altså ikke været stoppet.

Tak for spørgsmål til læserne og tak for svar til Bettina. 

Hvis du har et spørgsmål, skriv til kontakt@naernyt.dk og vi vil søge at få et svar til dig. 

OPDATERET 7. december 2023 kl. 17.20: Vi skrev, at Cronhammars lyssøjler ville kunne ses langt væk. 

Sådan blev det ikke helt.

Ved selvsyn på åbningsdagen i tung decembertåge fremstår lyset spædt og lysoplevelsen magisk, ikke kraftfuld, som den huskes fra klare aftener tidligere.

Men det er nok selve meningen med skulpturen.

At den virker og fungerer ude i den virkelige verden, hvor årstid, tidspunkt, vejr og luftens beskaffenhed – er det klart? regner det? sner det? – spiller sammen med skulpturens lys og skaber billeder og forestillinger af stor forskellighed, fra gang til gang, for os  der kigger på.

Under alle omstændigheder: Fantastisk at se skulpturen lyse og Trapholts skulpturpark belyst af Cronhammar efter 15 år ude af drift.

————————————-

I 30 år har lysskulpturen Diamond Runner af multikunstneren Ingvar Cronhammar stået i Trapholts museumshave, men i de seneste mange år har den været ude af funktion på grund af en konstruktionsfejl.

Nu er skulpturen, hvis navn betyder “diamantløber”, restaureret for 300.000 kr. med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen og Kolding Kommune og det betyder, at Cronhammars mesterværk igen lyser over Trapholt og Strandhuse.

Lysskulpturen tændes i eftermiddag, når vintermørket sænker sig. Kig op og du vil se en gigantisk lyssøjle på himlen. 

Genåbningen af Cronhammars lyssøjleprojekt falder sammen med årets Kolding Light Festival, som kører fra torsdag 7. december 2023 og frem til søndag 10. december 2023. 

Cronhammarskulpturens fulde kraft og effekt kan opleves efter mørkets frembrud, hvor fire store lamper konstruerer smukke lyssøjler.

Kunstnerens tanke med værket var, at det skulle udforske forholdet mellem teknologi og tid.

Udover lyssøjlen, der rækker flere hundrede meter op i luften og kan ses videnom, tæller et ur ned med 10 milliarder sekunder fra installationen tændes, hvilket skal minde os om tidens uundgåelige gang og relevansen af dette tema i en tid med klimaudfordringer og teknologisk udvikling.

Trapholts skulpturpark er åben for alle uafhængigt af museets åbningstider, hvilket giver mulighed for at opleve værket alle dage.

———————–

Rettelse: Ingvar Cronhammars navn var i første udgave af artiklen beklageligvis stavet forkert. Er rettet. 

TORSDAG 7. DECEMBER 2023 KL. 18.39. Foto: Lise Fuur Andersen

TORSDAG 7. DECEMBER 2023 KL. 17.22: Det ligner damp, der stiger op fra skulpturen. Men er lys, der kigger ind i tåge. Foto: Nærnyt

TORSDAG 7. DECEMBER 2023 KL. 17.22: Det ligner damp, der stiger op fra skulpturen. Men er lys, der kigger ind i tåge. Foto: Nærnyt

Lysskulpturen Diamond Runner lyser for første gang i 15 år igen over Trapholt og Strandhuse. Foto: Poul Ib Henriksen/Cronhammar.dk

Lysskulpturen Diamond Runner lyser for første gang i 15 år igen over Trapholt og Strandhuse. Foto: Poul Ib Henriksen/Cronhammar.dk

Lysskulpturen Diamond Runner lyser for første gang i 15 år igen over Trapholt og Strandhuse. Foto: Poul Ib Henriksen/Cronhammar.dk

Ingvar Cronhammar, (1947-2021). Foto: Poul Ib Henriksen/Cronhammar.dk

Støt Nærnyt

Bliv medlem og støt med et fast beløb hver måned eller støt med en engangs donation. Med din støtte tager du ansvar for dit nær- og lokalsamfund. Støtten går til drift og udvikling af næravisen Nærnyt. Tak for din støtte!

Skrevet af
Redaktør

Ulrik er Nærnyts redaktør. Tip ham om en nyhed eller skriv et indlæg. Ring 40884758 eller send email til: kontakt@naernyt.dk

4 kommentarer

 • Meget spændende at den kommer i gang igen.
  Men du glemmer at nævne det mest magiske med skulpturen:
  Oplev den en aften når sneen daler ned fra himlen, – så får du kontakt med himmelrummet!
  Så nu håber vi på at det snart vil sne igen 😉

 • Er den tændt hele tiden? Hvis man er forhindret i dag, kan den så beses på andre tidspunkter?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler om lignende emner

Det sker i juni 2024

JUNI 2024: Sangdag i Kirkehuset, Eltang Kirke * Sommergudstjeneste i trækirken, Houens...