lørdag , 2 november 2024
Forside Kolding Fjord Chokerende billeder fra Kolding Fjord: Under overfladen er fjorden død! Fritidsdykker dokumenterer fjordens tilstand med video
Kolding FjordNatur

Chokerende billeder fra Kolding Fjord: Under overfladen er fjorden død! Fritidsdykker dokumenterer fjordens tilstand med video

TRIST, TRIST, TRIST: Så sent som i september blev Kolding Fjord frikendt i undersøgelse af iltsvind i danske farvande, men fritidsdykker dokumenterer nu med video, at fjordbunden er dækket af mudder, og at plantelivet i Kolding Fjord er stendødt

Video: Ulrik Vendelbo, Kolding Fjord under overfladen, i fjordområdet ud for badebroen ved Lyshøj Allé, 2. oktober 2023.

Så sent som i september 2023 viste en undersøgelse af iltsvind i danske farvande, at Kolding Fjord var sund hvad angår ilt – som er en nøgleindikator for naturens tilstand under havoverfladen.

Omtrent samtidig kunne vi fortælle om et alarmerende fald i antallet af marsvin i indre danske farvande som resultat af mini-delfinernes vanskeligheder med at finde føde. 

Nu viser en ny video, optaget af fritidsdykker Ulrik Vendelbo fra Vissenbjerg på Fyn, at tilstanden under overfladen i Kolding Fjord er alt andet end sund. 

—————————————

SE VIDEO AF KOLDING FJORD UNDER OVERFLADEN 

—————————————

Ulrik Vendelbo har gennemført dykninger flere steder i hav- og fjordområder omkring Fyn, herunder også i Lillebælt, og nu er turen kommet til Kolding Fjord.

Fritidsdykkerens optagelser fra fjorden viser samme triste billede som andre steder. At plante- og dyreliv er under hårdt pres af udledning af spildevand og næringsstoffer, som forårsager svind af livgivende ilt i vandet. 

ÅRSAGEN ER ILTSVIND
Mogens Flindt, biolog på SDU, sagde til Fyens Stiftsidende efter Ulrik Vendelbos videodokumentar i september 2023 af tilstanden i Kerteminde Fjord, at der er sket et kollaps i økosystemet, ikke bare i Kerteminde, men generelt i de danske fjorde, og at årsagen er iltsvind.

– Nu er økosystemerne for alvor kollapset. Det er jo det, det lidt er udtryk for, når vi næsten ikke ser noget særligt liv. Man kan ikke være et dyresamfund og kun nøjes med at trække vejret hver anden uge, sagde biologen til Fyens Stiftsidende 23. september.

Næringsstoffer udledes fra landbruget og fra urenset spildevand. Det får niveauet af næringsstoffer til at stige i bælter og fjorde, og ilten til at falde, sagde Mogens Flindt.

1 meters dybde. Bunden af Kolding Fjord ved 1 meters dybde i fjordområdet ud for badebroen ved Lyshøj Allé. Videooptagelse ved fritidsdykker Ulrik Vendelbo 2. oktober 2023. Video: Ulrik Vendelbo.

3 meters dybde. Bunden af Kolding Fjord ved  3 meters dybde i fjordområdet ud for badebroen ved Lyshøj Allé. Videooptagelse ved fritidsdykker Ulrik Vendelbo 2. oktober 2023. Video: Ulrik Vendelbo.

Rester af ålegræs. Bunden af Kolding Fjord i fjordområdet ud for badebroen ved Lyshøj Allé. Videooptagelse ved fritidsdykker Ulrik Vendelbo 2. oktober 2023. Video: Ulrik Vendelbo.

I sejlrenden på syv meters dybde. Bunden af Kolding Fjord ved 7 meters dybde i fjordområdet ud for badebroen ved Lyshøj Allé. Videooptagelse ved fritidsdykker Ulrik Vendelbo 2. oktober 2023. Video: Ulrik Vendelbo..

Efter ni minutters dykning. Bunden af Kolding Fjord i fjordområdet ud for badebroen ved Lyshøj Allé. Videooptagelse ved fritidsdykker Ulrik Vendelbo 2. oktober 2023. Video: Ulrik Vendelbo.

Fritidsdykker Ulrik Vendelbo 2. oktober 2023 efter afsluttet dykning i Kolding Fjord. Video: Ulrik Vendelbo.

Støt Nærnyt

Bliv medlem og støt med et fast beløb hver måned eller støt med en engangs donation. Med din støtte tager du ansvar for dit nær- og lokalsamfund. Støtten går til drift og udvikling af næravisen Nærnyt. Tak for din støtte!





Skrevet af
Redaktør

Ulrik er Nærnyts redaktør. Tip ham om en nyhed eller skriv et indlæg. Ring 40884758 eller send email til: kontakt@naernyt.dk

Skriv din kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler om lignende emner

Nu sker der noget godt for smadret havmiljø! Første konkrete projekt! Genopretning af natur i lavbundsområde ved Eltang Vig! 31 hektar! 2,5 millioner kroner!

LAVBUNDSPROJEKT: Målrettet indsats skal genoprette oprindelige, naturlige vandforhold i drænede marker og...

Mindre slåning og mere natur i Drejens Boligbys grønne områder

INTERVALKLIPNING: Drejens Boligby iværksætter 3-årigt forsøg med ny plejeplan for græsarealer

Din mening: Skal græs slås ned til karsehøjde? Eller må græsset gerne gro frit?

Poll: Kommune og boligforeninger slår græs sjældnere end før for at gavne...