lørdag , 2 november 2024
Forside Natur OPDATERING: Vores orkidé – nu med skilt! Nu også indhegnet! Naturelsker gør flere fund af sjældne blomster på Drejensvej! 2023-orkidé på Drejensvej: – Her har I mig tilbage!
Natur

OPDATERING: Vores orkidé – nu med skilt! Nu også indhegnet! Naturelsker gør flere fund af sjældne blomster på Drejensvej! 2023-orkidé på Drejensvej: – Her har I mig tilbage!

SOMMERSMUK: Den sjældne orkidéart Biblomst, der sidste år spirede frem i en græsrabat på Drejensvej, døde ikke ud! Nu spirer og blomstrer den igen

Nu med skilt! Kolding Kommune skilter og indhegner orkidéen og dens artsfæller på Drejensvej. Foto: Nærnyt.

OPDATERING – FREDAG 21. JUNI 2024 KL. 10.12:

– Biblomsten på Drejensvej er et enestående fund og en blomst, som folk rejser langt for at se.

– Derfor er det oplagt at skilte og hegne den, så besøgende kan finde den og er opmærksomme på at passe på den, siger biolog Line Ankjær, Kolding Kommunes afdeling for natur, til Nærnyt. 

– Kun fire steder i Jylland kan man se Biblomst, hvor det nærmeste sted er nær Horsens. 

– Fundet af Biblomst er bemærkelsesværdigt. Arten burde ikke kunne vokse i vores klima.

– Biblomst er en nøjsom orkidé, som spirer på sandet jord. Den har verdens mindste frø, som minder om støvkorn. Ved at skrabe tørv af fladen i nærheden af blomsten prøver vi at skabe gunstige betingelser for, at arten kan brede sig, siger Line Ankjær 

– Biblomst har en bemærkelsesværdig biologi. Den prøver at ligne og dufte som en hunbi med det formål at tiltrække hanbier, som ved at prøve at parre sig med blomsten berøres af pollen, som bien bringer videre til bestøvning af andre planter. Det biologtekniske udtryk for dette er  “pseudokopulation”. 

OPDATERING – FREDAG 21. JUNI 2024 KL. 08.07:

Kolding Kommune gør virkelig noget for vores orkidé – som i mellemtiden er blevet til flere orkidéer på Drejensvej. 

Orkidérne er nu forsynet med skilt (to steder) og fire steder er de indhegnede. 

To steder har kommunen desuden skrabet græs af med det formål at give orkidéernes frø gunstige muligheder for at spire. 

Der er efterhånden god grund til, at du slår din vej forbi Drejensvej og kigger nærmere på de sjældne og smukker blomster.

Det haster – sidste år  blomstrede den enlige orkidé hurtigt af. Dengang var der ekstrem tørke. Måske holder blomsterne længere i år. 

Husk at samtlige varianter af blomsterne er fredede i Danmark og må ikke berøres eller plukkes. 

OPDATERING – ONSDAG 19. JUNI 2024 KL. 06.43:

To udviklinger i sagen om orkidéen på Drejensvej:

  • Der spirer flere orkidéer frem, nu på nordsiden af Drejensvej
  • Kolding Kommune har standset græsslåning i græsrabatten for at give plads til de sjældne blomster

Naturelsker Hanne Kjølbye, som er den oprindelige finder af blomsten på Drejensvej, har efter opdagelsen af den genkomne orkidé gennemgået græsrabatterne på Drejensvej og her fundet nye forekomster af orkidéer.

Samlet er der nu fundet varianter af den sjældne blomstertype fire steder på Drejensvej.

Stederne er blevet indhegnet af Kolding Kommune og markeret med rødhvidfarvede bånd.

Kommunen har samtidig standset græsslåning af vejrabatten, som ellers var i gang på Drejensvej, således at græs og blomster står intakte tilbage på Drejensvej fra Nr. Bjertvej til Agerøvej, mens rabatten er slået fra Agerøvej og østpå ad Drejensvej. 

Naturelsker Hanne Kjølbye oplyser til Nærnyt, at de nys fundne planter er enten Skov-hullæbe eller Sump-hullæbe. En præcis bestemmelse kan først gøres, når blomsterne er sprunget helt ud. 

Samtlige varianter af blomsterne er fredede i Danmark og må ikke berøres eller plukkes. 

Hanne Kjølbye udtrykker tilfredshed med, at Kolding Kommune har indstillet græsslåningen i vejrabatten ved Drejensvej. 

NÆRNYT 16. JUNI 2024:

Den sjældne blomst, som blev en lille sensation på Drejensvej sidste sommer, skyder og spirer og blomstrer igen!

Det var i juni 2023, at naturelskeren Hanne Kjølbye fra Strandhuse fik øje på blomsten, da hun var ude på en af sine daglige gåture.

På Drejensvej, i græsrabatten mellem vejen og cykelstien, faldt hendes blik på en lille blomsterplante i violette farver.

Ved nærmere undersøgelser viste det sig, at der var tale om en type af orkidé, som på dansk kaldes Biblomst, fordi den ved sin form og farve tiltrækker bier.

På latin hedder orkideárten Ophrys Apifera.

Blomsten er almindelig i Middelhavsområdet, men yderst sjælden i Nordeuropa.

I Danmark er der kun gjort 11 fund af Biblomst og blomsten er aldrig tidligere officielt registreret i Koldingområdet.

Første gang orkidéarten Ophrys Apifera blev fundet på vore breddegrader var i 2004, så arten er forholdsvis ny herhjemme.

At biblomsten overhovedet har kunnet spire frem er resultat af Kolding Kommunes ændrede praksis med sjældnere klipning af græs på veje og pladser.

Efter opdagelsen af den sjældne blomst blev græsstykket på Drejensvej markeret med pæle og beskyttet mod græsslåning for at sikre blomstens overlevelse. 

Dette giver nu resultat i blomstens genkomst. 

Spørgsmålet er, om vores biblomst er kommet for at blive.

Foreløbigt blomstrer den klarere og smukkere end sidste år, hvor den tørrede ud og hurtigt endte som en vissen stilk.

Koldings formand for natur, miljø og klima, Jørn Chemnitz (SF) stillede spørgsmål ved, om fremkomsten i Danmark af en blomst fra Middelhavsområdet var resultat af klimaforandringer. 

FAKTA OM ORKIDÉER I DANMARK
Orkidéer findes ikke bare i fjerne, eksotiske verdensdele, men også i Danmark, hvor der er registreret 35 forskellige vilde orkidéarter. De fleste af dem er sjældne og flere af dem er truede. Alle danske orkidéer er fredede og må ikke plukkes.

FAKTA OM SKOVTROLDEN NATURGRUPPE, KOLDING
Hanne Kjølbye, som er finderen af den oprindelige orkidé på Drejensvej, er aktiv i naturgruppen Skovtrolden, som har til formål at oplyse om Danmarks natur og miljø. Foreningen holder foredrag, kurser og ture i lokalområdet. Læs mere på skovtrolden-naturgruppe.dk

Nu med skilt! Kolding Kommune skilter og indhegner orkidéen og dens artsfæller på Drejensvej. Foto: Nærnyt.

Kolding Kommune skilter og skraber jord af for at gøre det lettere for orkidéens frø at spire. Foto: Nærnyt.

Kolding Kommune indhegner orkidéen og dens artsfæller på Drejensvej. Foto: Nærnyt.

Nyeste billede af orkidéen, fredag 21. juni 2024 – af orkidé på Drejensvej. Foto: Nærnyt.

Orkidéen fra sydlige himmelstrøg, der dukkede op i græsrabatten på Drejensvej, er tilbage. Den spirer og blomstrer. Foto: Nærnyt 16. juni 2024.

Orkidéen fra sydlige himmelstrøg, der dukkede op i græsrabatten på Drejensvej, er tilbage. Den spirer og blomstrer. Foto: Nærnyt 16. juni 2024.

Orkidéen fra sydlige himmelstrøg, der dukkede op i græsrabatten på Drejensvej, er tilbage. Den spirer og blomstrer. Foto: Nærnyt 16. juni 2024.

Nye varianter af orkidéen fra sydlige himmelstrøg, der dukkede op i græsrabatten på Drejensvej, er fundet på nordsiden af vejen. Foto: Nærnyt 18. juni 2024.

Nye varianter af orkidéen fra sydlige himmelstrøg, der dukkede op i græsrabatten på Drejensvej, er fundet på nordsiden af vejen. Foto: Nærnyt 18. juni 2024.

Nye varianter af orkidéen fra sydlige himmelstrøg, der dukkede op i græsrabatten på Drejensvej, er fundet på nordsiden af vejen. Foto: Nærnyt 18. juni 2024.

Juni 2023 – Hanne Kjølbye fra Strandhuse fandt et eksemplar af orkidéarten, biblomst, i græsrabatten på Drejensvej. Det er første gang den sjældne blomster fundet i Kolding og kun 11 gang, den ses i Danmark. Foto: Nærnyt.

Juni 2023 – Et enkelt eksemplar af orkidéarten Ophrys Apifera er spiret frem på Drejensvej. Foto: Kolding Kommune

Støt Nærnyt

Bliv medlem og støt med et fast beløb hver måned eller støt med en engangs donation. Med din støtte tager du ansvar for dit nær- og lokalsamfund. Støtten går til drift og udvikling af næravisen Nærnyt. Tak for din støtte!





Skrevet af
Redaktør

Ulrik er Nærnyts redaktør. Tip ham om en nyhed eller skriv et indlæg. Ring 40884758 eller send email til: kontakt@naernyt.dk

Skriv din kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Andre artikler om lignende emner

Nu sker der noget godt for smadret havmiljø! Første konkrete projekt! Genopretning af natur i lavbundsområde ved Eltang Vig! 31 hektar! 2,5 millioner kroner!

LAVBUNDSPROJEKT: Målrettet indsats skal genoprette oprindelige, naturlige vandforhold i drænede marker og...

Mindre slåning og mere natur i Drejens Boligbys grønne områder

INTERVALKLIPNING: Drejens Boligby iværksætter 3-årigt forsøg med ny plejeplan for græsarealer

Din mening: Skal græs slås ned til karsehøjde? Eller må græsset gerne gro frit?

Poll: Kommune og boligforeninger slår græs sjældnere end før for at gavne...